FORGOT YOUR DETAILS?

“Stappenplan voor toepassing warmtepomp biedt perspectief”

Voor veel mensen lijkt de overgang van gasverwarming naar een warmtepomp erg fors, zeker als ze nog niet zo lang geleden een nieuwe hr-ketel hebben aangeschaft. Een stap-voor-stap-benadering biedt in zulke gevallen perspectief, stelt Maikel de Groot, directeur van installatiebedrijf De Groot Service, in deze column.

“Als je als huizenbezitter een aantal jaren geleden een nieuwe hr-ketel hebt genomen, was dat op dat moment een logische keuze. Je had misschien weleens wat over een warmtepomp gehoord, maar niet als daadwerkelijke oplossing voor je eigen huis. Nu is dat veranderd. De afbouw van de CO2-uitstoot is overheidsbeleid, en je weet dat je daar vroeg of laat mee te maken krijgt.

Stel dat je drie jaar geleden een nieuwe hr-ketel hebt geplaatst. Dan kan ik me voorstellen dat je nu nog niet aan vervanging door een warmtepomp denkt. Daarvoor is de ketel nog te nieuw. Bovendien zijn de investeringen voor de overstap naar een warmtepomp fors, niet alleen met betrekking tot het apparaat zelf, maar ook voor het isoleren van het huis en de aanschaf van een laagtemperatuur-afgiftesysteem. Om toch al op de toekomst voor te sorteren, is het mogelijk om stap voor stap van het gas af te gaan. In dat model wordt de investering over meerdere jaren uitgespreid.

Het stappenplan begint bij het plaatsen van een warmtepomp terwijl de hr-ketel gewoon blijft hangen. De ketel komt echter alleen in actie als de buitentemperatuur tot tegen het vriespunt of daaronder daalt. Als het warmer is, kan de warmtepomp de klus klaren. Met deze opstelling  bespaar je tot 50 procent op het gas, wat voor een eengezinswoning neerkomt op grofweg 500 euro per jaar.

De stappen die in de jaren na de aanschaf van de warmtepomp genomen kunnen worden, zijn het verbeteren van de isolatie en kierdichtheid van de woning, en de overstap op een laagtemperatuur-afgiftesysteem zoals vloerverwarming. Het moment waarop dit kan gebeuren, hangt af van de financiële middelen en de praktische mogelijkheid voor een gezin om de verbouwingen in te plannen.

Na elke aanpassing zal de warmtepomp meer aan de verwarming kunnen bijdragen, en uiteindelijk volledig zonder de hr-ketel opereren. De hr-ketel kan worden verwijderd als de woning 365 dagen per jaar met cv-water van maximaal 45-50 graden voldoende warm kan worden gehouden. De warmtepomp moet over voldoende vermogen beschikken om het huis op eigen kracht te verwarmen. Het is belangrijk om daar bij de aanschaf rekening mee te houden.

In de overgangsperiode naar gasloos zal de hr-ketel voor warm tapwater zorgen. Maar als de ketel na alle verbouwingen niet meer nodig is voor verwarming, wil je hem niet alleen voor het tapwater aanhouden. Je wilt immers helemaal van het gas af.  Dat kan door een warmwater-boilervat in gebruik te nemen, dat door de warmtepomp wordt aangestuurd. Ook daar moet al bij de aanschaf van de warmtepomp rekening mee worden gehouden.

Je kunt je afvragen waarom je de warmtepomp niet later aanschaft, dus als de isolatie en afgifte volledig op orde zijn. Het kan zijn dat je dan te laat bent om nog van de ISDE-subsidie te profiteren. Verder mis je dan de besparingen die je in de tussentijd met de warmtepomp kunt realiseren.

Tot slot nog een oproep aan leveranciers. De prijs van warmtepompen met vermogens tot 10 kW is nog altijd relatief hoog, wat volgens mij niet nodig is. Mijn boodschap is om daar eens goed naar te kijken.”

TOP