FORGOT YOUR DETAILS?

“Ook sceptische loodgieter gaat aan de warmtepomp”

Toen hij thuis een loodgieter over de vloer had, kon Uko Reinders, hoofdredacteur van vakblad Warmtepompen, het niet laten hem te vragen hoe hij over warmtepompen denkt. “Kort door de bocht: hij was niet enthousiast”, aldus Reinders. Maar als de voorspellingen uitkomen, zal ook deze loodgieter niet meer om de warmtepomp heen kunnen, vertelt hij in deze column.

‘Tijdens de koffiepauze kwam ook de opwarming van de aarde ter sprake. Ook hier had de man een uitgesproken mening over. Samengevat kwam het erop neer dat er niets aan de hand is. De schadelijke invloed van CO₂-uitstoot is volgens hem een fabeltje.

Hoewel ik zowel over warmtepompen als over de opwarming van de aarde een andere mening heb, besloot ik geen discussie aan te gaan. Enerzijds uit eigenbelang: ik wilde de koffiepauzes niet teveel oprekken. Anderzijds omdat ik geen zin had in een welles-nietes-spelletje; ik hoorde namelijk een aantal discutabele uitspraken. En over de opwarming van de aarde kan ik sowieso geen inhoudelijk discussie voeren. Ik baseer mijn mening op wat ruim 90 procent van de klimaatwetenschappers vindt.

Die loodgieter is niet de enige klimaatscepticus. Dat bleek tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres uit de presentatie van Andy van den Dobbelsteen. De hoogleraar climate design en sustainability constateert dat er veel scepsis is over de noodzaak om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En dat er kennelijk minder naar de wetenschap wordt geluisterd dan vroeger. Daarom leek het hem nodig om tijdens het congres met grafieken te laten zien dat er wel degelijk een onnatuurlijke opwarming plaatsvindt. U kunt hierover lezen in het congresverslag dat we eerder publiceerden.
Een andere spreker op het congres was Meindert Smallenbroek, directeur warmte en ondergrond bij het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Hij ging in op de uitvoering van het Klimaatakkoord. Daarin wordt een belangrijke rol toegedicht aan woningcorporaties. Als zij hun huizen voortvarend gaan verduurzamen, zal dat leiden tot een grote markt voor producten als warmtepompen en vloerverwarming. Dat zorgt ervoor dat de prijzen hiervan omlaag gaan, wat nodig is om de transitie ook voor woningeigenaren betaalbaar te maken.

De redenatie van Smallenbroek klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Ik ga ervan uit dat hij als econoom alles goed doordacht heeft. De ambtenaar van economische zaken ging ook in op de noodzaak van voldoende warmtepompspecialisten. Om die op te leiden, is een Green Deal gesloten om installateurs om te scholen. De loodgieter die bij mij langskwam zal dat niet gaan doen. Maar dat kan veranderen. Als de voorspellingen uitkomen, zal ook hij niet meer om de warmtepomp heen kunnen.’

Uko Reinders, hoofdredacteur van vakblad Warmtepompen

TOP